Harm Kreulen in gesprek met Wereldveroveraar Martijn Bos

Harm Kreulen, directeur KLM Nederland: “Wat ik zo bijzonder vind is de manier waarop Boska land na land aan de lijst exportlanden toevoegt. Ik ben onder meer benieuwd naar wat het Wereldveroveraarsplatform hierin heeft betekend.” Daarom, zes vragen aan Martijn Bos van Boska Holland die vanaf het allereerste uur bij het Wereldveroveraarsnetwerk is betrokken.

Bij Boska Holland draait alles om kaas. En dat al meer dan honderd jaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of Boska maakt. Was het oorspronkelijk leverancier voor de professionele kaasbranche, inmiddels ligt de focus op kaasaccessoires voor thuis op tafel. Van kaasschaven, -raspen en -planken tot raclette en fonduepannen. Boska wil mensen samen laten genieten van kaas: Enjoy Life, Explore Cheese! De kracht van Boska? Kennis van kaas, innovatie en ontwikkeling.

[tweet text=”De kracht van Boska? Kennis van kaas, innovatie en ontwikkeling.”]

1. Hoe belangrijk is export voor Boska?

Tot tien jaar geleden hielden we ons er nog niet zo mee bezig. We deden wel wat met het buitenland maar dat beperkte zich tot een paar landen in Europa. Dat veranderde nadat ik in 2002 Boska van mijn vader overnam en onze naam ondertussen in Nederland gevestigd was. Inmiddels exporteren we naar 83 landen en ligt de focus naast Nederland op België, Frankrijk, Duitsland en Amerika. Ongeveer 60% van onze omzet komt nu van buiten Nederland; het zal de komende jaren alleen maar meer worden.

2. Wat heeft het Wereldveroveraars netwerk u gebracht?

Vooral veel inspiratie en motivatie. En verder is het netwerk natuurlijk bedoeld om met elkaar in contact te komen en van elkaar te leren. Kijk, de export is ongelooflijk belangrijk voor Nederland, het is hét middel om onze economie weer aan de gang te krijgen. Om ervoor te zorgen dat Nederland koploper wordt op het gebied van de export hebben we elkaar nodig. En dat betekent niet alleen dat we onze successen moeten delen; we moeten elkaar ook vertellen over de valkuilen. Exporteren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.

3. Wat raadt u ondernemers aan wanneer zij naar het buitenland gaan?

Focus! Toen ik net begon, wilde ik alles tegelijk. Maar je kunt niet meteen een merk bouwen in 83 landen. Het is dus belangrijk dingen stap voor stap te doen. En natuurlijk moet je wel doelen stellen maar die moeten vooral niet te ambitieus zijn. Anders belemmer je jezelf alleen maar. Onderzoek doen is goed, maar teveel analyseren kan ook blokkeren. Ga dus vooral aan de slag. Doe dat met enthousiasme, creativiteit en energie. Dat is het halve werk.

4. Wat was voor u het grootste struikelblok?

De cultuurverschillen. Ik kom veel in Amerika, spreek de taal, ken de mensen. Toch heeft het tien jaar geduurd voordat ik het echt in de gaten kreeg. De Amerikanen hebben een mooi gezegde: go positive but be realistic. Een hele ware. Veel zaken duren langer dan je verwacht, dat moet je niet onderschatten. Maar verder is het  vooral hartstikke leuk.

5. Wat zou u internationale ondernemers adviseren?

Ga op zoek naar een methodiek die bij je past. Voor mij is dat de Rockefeller Habits. Een heel praktische methode. Je begint met het schrijven van een one page strategy. Je bepaalt je kernkwaliteiten, je missie, je doelstelling. En die langetermijnvisie vertaal je vervolgens naar wat je morgen moet doen. Het is ontzettend belangrijk om zo’n methodiek te hebben. Ik zou iedereen aanraden daarnaar op zoek te gaan.

5.  Nog meer aanraders?

Formuleer je bijdrage aan deze wereld. Niks hoogdravends, gewoon een nuchtere boodschap. Maar het is wel belangrijk erover na te denken. Mijn missie is mensen samen te laten genieten van kaas met onze kaasaccessoires. Dat vind ik mooi, dat past bij mij. Die missie kun je vervolgens vertalen naar zaken als klant- en medewerkertevredenheid. Het geeft precies aan waar je als bedrijf voor staat.

Posted by:   Harm Kreulen  | 
Join the conversation Show comments

robert wise

Where is our baggage.
You charged 25,000 for the airfare and we expected our baggage would be included

rob

Gener Eugenio

Hi Sir,

Aside from this, our GM – Marilyn De mesa ( booking reference : 3YQWLF would like to have free upgrade for his flight – Madrid-Ams-Mnl from Economy to Business Class.

Thanks for your support.

Bonnie Parren

This is not the channel to refer to. Please contact your business partner at KLM for this matter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading