IJzersterk concept

Harm Kreulen blogt over een ondernemer die hem in het bijzonder heeft geïnspireerd tijdens het Wereldveroveraars-seminar: Duncan Stutterheim, eigenaar van ID&T.

De dancefeestenorganisator Duncan Stutterheim gaf tijdens het KLM Open een presentatie op het Wereldveroveraars-seminar. Zijn verhaal vond ik om verschillende redenen inspirerend. Allereerst is het een aansprekend product dat zij in de markt zetten: dancefeesten. Met veel spektakel, organiseert ID&T voor duizenden mensen mega-events. En niet alleen in Nederland, maar inmiddels in 18 landen wereldwijd.

De Sensation feesten van ID&T zijn volgens een vast concept tot in detail uitgewerkt. Van de dj’s en de drankjes tot en met de dress code en locatie; niets wordt aan het toeval overgelaten. En dat is de tweede reden waarom Stutterheim als ondernemer zo interessant is: hij heeft een sterk geloof in de kracht van zijn eigen concept. Hij laat zich dus niet van de wijs brengen, ook niet op markten waar hij zelf minder bekend is. Hij werkt met lokale partners maar doet geen concessies in de uitvoering van het concept.

De dancefeesten zijn overal in de wereld hetzelfde en net als Coca Cola een sterk merk geworden. Ik zie daarin parallellen met KLM. We bieden allebei een dienst aan met als kenmerk dat het moment van productie samenvalt met de consumptie. In de opbouw naar dat moment mag dus niets mis gaan, want er is geen hersteltijd die niet ten koste gaat van de beleving van de klant. Bij KLM zit dat in de techniek, catering, koffers beladen, clearance om te mogen vertrekken en ga zo maar door. Ook met een dancefeest zijn er honderden details die op dat ene moment bij elkaar komen en perfect moeten zijn. Wat we kunnen leren van een ondernemer als Stutterheim is dat geloven in je eigen kunnen een krachtige eigenschap is. Dat gecombineerd met een gezonde dosis eigenwijsheid en lef en je kunt het nog ver schoppen. Exact dezelfde manier waarop KLM ooit is begonnen. Het zal ook zeker niet de laatste keer zijn dat KLM en ID&T in een adem worden genoemd.

Loading