Incredible India

Davinia Lamme (32 jaar) werkt bij Larive International (www.larive.nl), een adviesbureau dat bedrijven begeleidt bij het betreden van markten in Centraal & Oost Europa, Azië en Oost Afrika. Davinia vervult een spilfunctie tussen het lokale partnernetwerk (30 kantoren) in deze gebieden en haar klanten. Als geen ander weet zij waar de uitdagingen liggen bij het zakendoen in opkomende markten. Ze blogt voor KLM over haar ervaringen en haar voorliefde voor Oost Afrika.

In deze blog neem ik jullie naar India. Een enorm land met meer dan 1,2 miljard mensen en ongekende mogelijkheden. ‘Incredible India’ noem ik het, vanwege de mogelijkheden en de barrières. Maar hoe pak je het aan?

India is niet een land waar je zomaar even zaken kunt gaan doen. Het lijkt alsof de mogelijkheden voor het oprapen liggen, maar ik heb veel bedrijven na diverse pogingen zien terugkeren. Misvatting nummer een is de taal. Je zou denken dat je met Engels heel ver komt aangezien het naast het Hindi een extra officiële taal is. Dit betekent echter niet dat je dan ook over kunt gaan op de Westerse manier van zakendoen. Indiërs zijn bijvoorbeeld niet gewend om zelf beslissingen te nemen en begrippen als ‘goed’ en ‘slecht’ worden anders geïnterpreteerd. Persoonlijk vind ik het meest lastige cultuurverschil het interpreteren van ‘ja’ of ‘nee’. Indiërs wiebelen met hun hoofd wat ja én nee kan betekenen. Door de grote cultuurverschillen moet je een lange adem hebben voor India. Geduld is voor India een schone zaak.

Landbouw
60 Procent van de Indiase bevolking is afhankelijk van de agrarische sector. Helaas haalt bijna 40 procent van de producten die van het land komt de schappen van een retailer niet door het ontbreken van gekoelde opslag, goede logistiek en distributie en een integrale aanpak. Iets waar de Indiërs van de Nederlanders kunnen leren. Ik en mijn collega’s vonden 3 jaar geleden dat we hier op in moesten spelen. De kennis en kunde van het Nederlandse bedrijfsleven in de voedsel(verwerkende)industrie kan veel voor India betekenen. Onze ideeën hebben zich uiteindelijk vertaald in Food Tech Holland.

Samen sterker
Het doel van Food Tech Holland http://www.foodtechholland.com is om de Nederlandse kennis en kunde in de agrisector te promoten, bestaande belemmeringen weg te nemen (bureaucratie in India is een groot probleem), substantiële opdrachten te realiseren en te streven naar een langdurige commerciële aanwezigheid in India. De kracht van de samenwerking is dat je samen sterker staat dan alleen.

Om de activiteiten van Food Tech Holland te promoten reizen wij regelmatig naar India. Mijn collega’s Wouter en Mies zijn net terug van hun trip naar Mumbai en Delhi. Elke keer sta ik weer versteld van de verhalen. Van mudjevolle treinreizen tot rustig een uur wachten op je afspraak. ‘Op tijd zijn’ is een ruim begrip in India. Plan afspraken dan ook niet vlak achter elkaar.

Ondanks de problemen op macro-economisch gebied, gebrek aan infrastructuur en de armoede is de verwachting dat India zich economisch snel zal blijven ontwikkelen en economisch en politiek een steeds belangrijkere rol op het wereldtoneel zal spelen. Ik ben van mening dat India zonder twijfel een wereld aan mogelijkheden blijft bieden voor Nederlandse bedrijven en met name in de agrifoodsector. Zorg wel dat je een bepaalde focus behoud want door de vele mogelijkheden word je in India snel afgeleid.

Tips voor India
– Plan afspraken niet strak achter elkaar.
– Raak nooit iemand met je linkerhand aan (onrein).
– Het hoofd is heilig dus raak ook het hoofd niet aan.
– Wees geduldig.

Posted by:   KLM  | 
Join the conversation Show comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading