Wel of niet naar Afrika?

We associëren Afrika nog vaak met corruptie, oorlog en armoede, maar daarmee doen we het grootste deel van het continent te kort. Maar liefst 14 Afrikaanse landen kenden een jaarlijkse economische groei van 6% sinds 2007. Niet verwonderlijk dat de grote adviesbureaus onlangs in hun rapporten vermeldden dat de grote kansen in Afrika liggen.

Niet alleen grote multinationals zoals Unilever, Boskalis en Heineken hebben zich gevestigd in Afrika, ook ondernemers in het MKB reizen steeds vaker af naar het zuiden om hun business uit te breiden. Landen als Oeganda, Angola, Ghana, Zambia en Zimbabwe kennen een sterke economische groei en een steeds groter wordende koopkrachtige middenklasse. Ik ken ondernemers die inmiddels meer vestigingen en medewerkers in Lagos hebben dan in Aalsmeer.

Wie een graantje mee wil pikken, wacht niet te lang. KLM zet al lange tijd in op Afrika. Sinds 1995 hebben we namelijk een joint venture met Kenya Airways, waarvan KLM tevens de grootste aandeelhouder is. Het aantal KLM-bestemmingen op het Afrikaanse continent is in de loop der jaren uitgebreid tot 17. En samen met Kenya Airways is dit netwerk nog veel breder.

De laatste nieuwe ‘aanwinsten’ zijn sinds mei dit jaar: Lusaka in Zambia en Luanda in Angola. Met ingang van het winterseizoen komt daar Harare in Zimbabwe bij, met drie vluchten per week (in combinatie met Lusaka). Ondanks moeilijke tijden, anticipeert KLM hiermee op een te verwachten groeiende vraag. We nemen geen gas terug, maar zoeken kansen en investeren in een markt waar wij toekomst in zien.

Niet alleen voor passagiers maar ook voor vrachtvervoer is Afrika een belangrijk continent voor KLM. Samen met Kenya Airways waren wij de eersten in de luchtvaartindustrie met een directe vrachtvervoerverbinding tussen China en Afrika. Hierdoor verbinden we China’s belangrijkste industriële zone Guangdong met Nairobi, ook wel de ‘Gateway to Africa’ genoemd.

Als KLM willen wij graag vooroplopen en als een van de eersten ergens voet aan de grond zetten. Die ondernemersgeest kenmerkt ons al 93 jaar. Hoe zit dat bij u? Bent u klaar voor een sprong naar het zuiden?

Posted by:   Harm Kreulen  | 
Join the conversation Show comments

L Lafour

Het zo goed zijn als de Nederlandse bedrijven gezamenlijk aandacht vragen in de landen waar KLM op vliegt in Afrika, voor waarderingen en respect voor vrouwen en kinderen 

L Lafour

Het zo goed zijn als de Nederlandse bedrijven gezamenlijk aandacht vragen in de landen waar KLM op vliegt in Afrika, voor waarderingen en respect voor vrouwen en kinderen 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading