De Filippijnen: een onbekende parel

Davinia Lamme (32 jaar) werkt bij Larive International (www.larive.nl), een adviesbureau dat bedrijven begeleidt bij het betreden van markten in Centraal & Oost Europa, Azië en Oost Afrika. Davinia vervult een spilfunctie tussen het lokale partnernetwerk (30 kantoren) in deze gebieden en haar klanten. Als geen ander weet zij waar de uitdagingen liggen bij het zakendoen in opkomende markten. Ze blogt voor KLM over haar ervaringen en haar voorliefde voor Oost Afrika.

De komende maanden neem ik jullie mee op reis door Azië, Centraal en Oost Europa en Oost Afrika en beschrijf mijn ervaringen en die van mijn collega’s per continent. Elke regio heeft zo zijn eigen cultuur, charme en wijze van zakendoen. In dit eerste blog gaan we naar Azië. Op 9 maart vloog ik met KLM naar Bangkok voor onze jaarlijkse ‘Larive Group Asia Regional Conference 2012’.

Het centrale thema van deze conferentie is: wat heeft Azië de ondernemer te bieden? Met een focus op Thailand en het herstel na de overstromingen, de Filippijnen, een door velen onontdekt pareltje en Myanmar, een land dat langzaam aan weer open gaat.

Bangkok na de overstromingen.

In de stad Bangkok zie ik niet veel meer van de overstromingen, maar het heeft wel zijn sporen nagelaten. Beschadigde gewassen maar ook fabriekssluitingen hebben er voor gezorgd dat de groei in 2011 is afgenomen (4% in 2011 t.o.v. 7,8% in 2010). In Bangkok draait de economie gelukkig weer op volle toeren maar in de binnenlanden vecht men nog tegen het water. De kennis en kunde van de Nederlandse watersector zou hier een rol in kunnen vervullen.

Filippijnen: hoog opgeleide bevolking

Aangenaam verrast was ik door wat onze Larive-partner uit de Filippijnen te vertellen had. Zijn land met bijna 100 miljoen inwoners heeft een hoog opgeleide jonge bevolking die de Engelse taal redelijk tot goed spreekt. Naast de centrale ligging van het land (hub voor overige ASEAN landen maar ook voor China) staat het land bekend om de aangename manier van zakendoen. Bedrijven ervaren in de Filippijnen weinig managementproblemen met betrekking tot het aannemen van personeel en hun loyaliteit. Ook de infrastructuur en overheidsregulering zitten relatief goed in elkaar. Zeker een land om in overweging te nemen als u zich in de ASEAN regio zou willen vestigen!

Myanmar: olie en gas

Ik sluit deze reis af met Myanmar, voormalig Birma, één van de armste landen in Azië. Een land met een omstreden geschiedenis. Op 31 januari 2011 trad een nieuwe grondwet in werking, die formeel een einde maakte aan het militaire bestuur. Het land komt nu langzaam weer in contact met de rest van de wereld en de by-elections op 1 April 2012 zullen een grote impact hebben op de verdere stappen van het Westen ten aanzien van Myanmar. Ons kantoor in Myanmar volgt de ontwikkelingen op de voet en ziet kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, in het bijzonder in de olie en gas industrie.

http://www.larive.com/pages/posts/myanmar-opportunities-for-foreign-investors87.php

Loading